αφηγείται η μάνα μου

αφηγείται η μάνα μου

Δίπλα απ’το σπίτι το πατρικό ήταν σχολείο. Όταν ήρθαν οι ιταλοί επιτάξαν το κτίριο, κι αυτό κι άλλα δυό απέναντι, και το κάναν μαγειρείο που τρώγαν οι στρατιώτες τους . Οι κατώτεροι, γιατί οι αξιωματικοί πρέπει να τρώγαν αλλού, στο πανελλήνιο νομίζω, αν θυμάμαι καλά, μικρή ήμουνα. Καζέρμα το λέγαν. Είχαν φτιάξει και κήπο, με μαρούλια και ντομάτες και πολλά κι είχαν βρει και μια χελώνα και της είχαν κολλήσει μια σημαιούλα δικιά τους, ιταλική, στο καύκαλο, κι έβλεπες μια σημαιούλα να περιφέρεται στον κήπο, μέσ’τα λάχανα. Μαγείρευαν εκεί στην αυλή στο κουζινάκι, ήταν έξω το κουζινάκι, ακριβώς πίσω απ’το δικό μας, και το δικό μας στην αυλή ήταν, θυμάσαι. Βγάζαν έξω μετά το καζάνι , οι στρατιώτες με την καραβάνα στη σειρά και μοίραζε ο βιντσέντζο μαζί με τον τζιοβάνι, οι μάγειροι, τους είχαμε μάθει μετά, μιλούσαμε.
Μιλούσαν δυνατά, γελούσαν, και τραγουδούσαν συνέχεια οι ιταλοί. Κι απ’την αρχή, απ΄την πρώτη φορά που μαγείρεψαν, φώναξαν απ’το μπαλκόνι, εμάς που είμασταν δίπλα, πέντε παιδιά είμασταν βλέπεις, μπαμπίνι μπαμπίνι βολέτε ματζάρε? βενίρε ματζάρε μπαμπίνι
‘τροβάτε ούνα σκατολέτα ε βιένι’
Σύρμα εμείς και στους άλλους, μαζευτήκαμε δέκα δεκαπέντε πιτσιρίκια, όλα τα παιδιά της γειτονιάς και πήγαμε. Από τότε το πήραμε ξεκοπή, ξέραμε κατά τις δώδεκα το μεσημέρι, περιμέναμε στην αυλόπορτα, ό,τι έμενε απ’τους ιταλούς μας το μοίραζαν. Μακαρόνια, σούπα, κρέας πάντως είχαν πάντα μέσα.
Μετά φύγαν. Ηρθαν οι γερμανοί. Πήγαμε κι εμείς. Την καθορισμένη ώρα. Όλη η μαρίδα στην αυλόπορτα. Κοιτούσαμε, σιωπή, παγωμάρα είχε πέσει. καρτόφεν? καρτόφεν? είπαμε..
Κανένας δεν μιλούσε απ’ αυτούς, ούτε τραγουδούσε.
Μόλις τελείωσαν, πλησίασε ο αξιωματικός με τις μπότες που επιτηρούσε, κάτι λέει στον μάγειρα, κάνει μία με τη μπότα και αναποδογυρίζει το καζάνι στο χώμα .
Τας, τας έσεν γαύγισε
Αυτό να φάτε, από δω.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s