εκλογές στα τρίκαλα

Πάμε στοίχημα;
Κάνω βόλτα στην πόλη την νύχτα και τι να δω. Προεκλογικά γραφεία έχουν φυτρώσει παντού σαν τα μανιτάρια. Είναι κι ο καιρός κατάλληλος. Για περιφερειάρχες, για ευρωβουλευτές, για τι ακριβώς βάζουν όλες αυτές οι ελκυστικές φάτσες δεν ξέρω ακριβώς, ανακατωμένη η δουλειά, βάλτε τώρα που γυρίζει ένα πράμα, ένα αίσθημα ευρωπαικού κύρους το παίρνω όμως. Αφίσες, γιγαντοαφίσες, ενοίκια, εξοπλισμοί, υπολογιστές, εκτυπωτές, χαρτούρα, γραφική ύλη, τηλεοράσεις, φώτα, ανθρώπινο δυναμικό, τηλέφωνα, κουστουμάκια στην πένα, το φυσάμε το παραδάκι συντοπίτες διαπιστώνω, ποια κρίση, ποιος πεινάει και ποιος χρωστάει; Η εικόνα που βλέπω μια ευδαιμονία, μια ανάπτυξη, μια ευρώπη στα πόδια μας βρε, τα πάντα όλα σε χρόνο ρεκόρ, μια χαρά λειτουργικοί και flexible και επαρκέστατους μας βρίσκω. Πληρώνει η ευρώπη για την κάθε μία υποψηφιότητα; Πώς γίνεται; Δίνονται επιχορηγήσεις; Βρίσκονται χορηγοί; Πουλάμε χωραφάκι; Πως γίνεται ρε παιδιά, πέστε μου και μένα. Οπωσδήποτε βέβαια αντιλαμβάνομαι ότι για το κοινό καλό τα πάντα όλα και τα ρέστα μας δίνουμε και δεν περιμένουμε τίποτα σε αντάλλαγμα ε; έτσι δεν είναι;
Και μετά είναι και τα γραφεία των συνδυασμών. Περί δημάρχων. Τοπικοί άρχοντες για. Χρειάζονται. Λαός χωρίς άρχοντες δεν γίνεται να υπάρξει. Γίνεται κοπάδι χωρίς βοσκό; Δεν γίνεται. Τις ονομασίες των συνδυασμών δεν μπορώ να τις συγκρατήσω. Δεν αντέχει το μυαλό μου τόση πληροφορία. Κάτι με αλλαγή και ανάπτυξη έχουν να κάνουν όλοι νομίζω. Εδώ είναι που ξέρω τα ονόματα των προσώπων, των επικεφαλής τουλάχιστον, και βγάζω άκρη σε ποιο ταμπλό παίζουν. Ποιο κόμμα είναι από πίσω δηλαδή. Αν ήμουνα ένας απλός επισκέπτης στην πόλη, δεν νομίζω ότι θα μπορούσα να καταλάβω καμία διαφορά. Όλα τα ίδια είναι. Το ίδιο πνεύμα αποπνέουν. Ότι ξέρουμε όλα τα χρόνια σαν πολιτική πρακτική. Micro και macro. Μέτρημα κεφαλών και ψήφων, παζαράκι, νταραβεράκι, συμφωνίες κάτω απ’το τραπεζάκι, λόγια λόγια λόγια λόγια ψεύτικα, χαμόγελα, κοινωνική σύμβαση, βαριέμαι, ποια πρωτοτυπία, ποια ρήξη, εδώ πρέπει να βγούμε πρώτα και μετά βλέπουμε, εμ δεν ξέρουμε τι θα δούμε; Όλο το ίδιο έργο βλέπουμε , στο ίδιο έργο θεατές, αναζητείται χιούμορ, έστω ένα τρολάρισμα κάποιος;
‘ έλα πάρε μου τη λύπη, έλα δωσ’ μου τη χαρά είσαι ένα περιστέρι που πετά ψηλά στον ουρανό’ και σε τέσσερα χρόνια θα σε ξαναθυμηθώ – αν επιζήσεις.
Προσωπική ματιά επί του θέματος συνολικά. Προσωπική ματιά και δεν είναι υποχρεωμένος κανένας ούτε να την αποδεχτεί, ούτε να την ενστερνιστεί. Το αντίθετο μάλιστα. Έτσι την καταθέτω σε στυλ στοίχημα. Πώς λέγαμε μικροί πας στοίχημα; Ότι έτσι θα γίνει;
Ο ήδη δήμαρχος θα ξαναβγεί. Διότι οι συμφωνίες είναι κλεισμένες, ίσως δρομολογημένες, αλλά όχι ακόμα πληρωμένες. Κι ο κόσμος περιμένει να πληρωθεί. Στα όριά του είναι. Και ο κόσμος ψηφίζει πάντα το ήδη στημένο. Δεν έχει κουράγια να περιμένει να στρώσουν οι άλλοι παιχνίδι. Θα πάει στο ήδη στημένο. Ο έτοιμος μηχανισμός κερδίζει πάντα. Μπορεί να φλερτάρουν, να χαζοπαζαρεύονται κι αλλού, αλλά αυτοί σου λέει έχουν την ανταλλακτική δύναμη. Αυτοί μπορούν να δώσουν, αυτοί που τόχουν, που το κατέχουν ήδη και προφανώς κι αυτοί θα ήταν χαζοί αν δεν το χρησιμοποιούσαν κατάλληλα αυτό και σαν προεκλογικό χαρτί.
Εξάλλου το πουλέν απέναντι, απ’ότι φαίνεται, δεν επιδιώκει κούρσα νίκης, επιδιώκει κούρσα πρώτης δοκιμαστικής πτήσης, με στόχο ισχυρή πρεμιέρα, καλή παράσταση στην διάρκεια, και, στην επόμενη τετραετία, νίκη. Παρακαταθήκη στον μηχανισμό διαθέτει και αυτός από χέρι, αλλά κατόπιν απουσίας αυτοπρόσωπης παρουσίας του ονόματος επί σειρά ετών, χρειάζεται ξαναζέσταμα η μηχανή. Έτσι πάει.
Υπάρχει βέβαια και το παλαιό οχυρό, ολίγον αποδυναμωμένο, ολίγον με τραβηγμένο το χαλί κάτω απ’τα πόδια του, με αναμφισβήτητη γνώση of the old ways, and the all times classic ways του θέματος εκλογές, με μόνη προοπτική, απ’ότι δείχνουν τα πράγματα, μια καλή συμφωνία με το πουλέν ή αναλόγως σε περίπτωση δεύτερης κυριακής για μια αξιοπρεπή παρουσία, κι ό,τι ήθελε προκύψει. Στόχος η ενεργή παρουσία του ονόματος , κάτι που ήδη κατακτήθηκε έτσι ή αλλιώς.
Τώρα ο κόντρας, που φυσάει, κόντρα ο άνεμος, αντιπολίτευση επιδιώκει, αντιπολίτευση λίγο ή πολύ θα πάρει. Ό, τι στόχο βάζει ο καθένας καλό είναι. Λίγο ή πολύ θα τον πετύχει.
Καλά, το κκε, τα γνωστά. Μη μου μιλάτε αφήστε με μόνο μου εγώ παρέα θα κάνω με τον πόνο μου.
Οι λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις, λοιπές δημοκρατικές δυνάμεις. Μακρύς ο δρόμος της ζωής, βαριά της γης η στράτα. Είναι φίλε, προτιμότερο να ζεις για ένα όνειρο..
Εγώ πάλι, μια ψήφος είμαι, καμμία ισχυρή ανταλλακτική αξία, και δεν έχω και μάσκα να γυρνώ στο καρναβάλι τούτο, ένα αντιδραστικό με πιάνει, μόνη μου με πιάνει, μόνη μου μ’αφήνει κι η ζωή τραβάει την ανηφόρα. Όλοι φίλοι είναι, δεν μ’αρέσει που με βάζουν σε τέτοιο εκβιαστικό δίλημμα όλοι, εκείνο που φοβάμαι είναι μη μας πέσει ο ουρανός στο κεφάλι καμιά ώρα και μας κάνει η ιστορία εκείνες τις χοντρές πλάκες που κάνει στην ανθρωπότητα καμιά φορά, και μετά όλοι θα λέμε γιατί δεν πήραμε αποφάσεις όταν μπορούσαμε κι αφήσαμε τα πράγματα να πάρουν αποφάσεις αντί για μας.

Αυτααά. Αυτά βλέπω εγώ και μακάρι να βγω ψεύτρα. Μακάρι για μένα να γίνει τελευταία στιγμή το θαύμα και να μη χρειαστούμε εκλογές. Όλοι όσοι βάλαν υποψηφιότητα να βγούν όλοι μπροστά και να λειτουργήσουν τον δήμο σα μια λαική συνέλευση, να διαχωρίσουν αρμοδιότητες και να συμμετέχουμε όλοι, να διαχειριστούμε τα του τόπου μας ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητές του, στον καθένα ανάλογα με τις ανάγκες του, με αυτοοργάνωση και αυτοδιαχείριση των πηγών του τόπου, να παίρνονται αποφάσεις σε ανοιχτές συνελεύσεις, με διαδικασίες που να μπορεί να δει ο καθένας άμα θέλει..
Μα ας με σταματήσει κάποιος, τι γραφικές ουτοπίες είναι κι αυτές; Άντε κοπέλα μου κοιμήσου να δεις κανά όνειρο χρωματιστό. Φασαρίες με τις αντιτρομοκρατικές ψάχνεις;

5/5/2014

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s